Η Σύγχρονη τεχνολογία καθιστά πλέον εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης – ψύξης προσιτούς στον καθένα. «Εξωτικές», κατά το παρελθόν μέθοδοι όπως η γεωθερμία ή οι αντλίες θερμότητας είναι προσιτές οικονομικά και απαλλαγμένες από τεχνικά προβλήματα που προέκυπταν κατά το παρελθόν βοηθώντας καταλυτικά στην προσπάθεια κατασκευής κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (nearly zero emission buildings). [nearly zero emission building Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης
Κτήρια, που ήταν γνωστά μέχρι τώρα με τον όρο Παθητικά Κτήρια (Passive House), σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτηρίζονται πλέον ως Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nearly zero-energy house).
Ένα Κτήριο Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης έχει μια βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, και δεν απαιτεί κάποιο συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Κατά το σχεδιασμό ενός Κτηρίου Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, όπου η χρήση ενέργειας περιορίζεται στις 15 ΚWh/m2έτος, θα πρέπει να εφαρμόζονται με ακρίβεια οι τεχνικές οδηγίες κατασκευής του κτηρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, το σχήμα, τον προσανατολισμό του κτηρίου, την σκίαση, την αεροστεγανότητα, την ανάκτηση του εξερχόμενου αέρα, κλπ.
Όλα τα κτήρια αυτού του είδους απαιτούν υψηλό πάχος θερμομόνωσης. Η θερμομόνωση πρέπει να τοποθετηθεί στο σύνολο του κτιριακού περιβλήματος χωρίς ασυνέχειες και θερμογέφυρες, ακόμη και κάτω από τα θεμέλια του κτηρίου με την κατασκευή μια πλάκας θεμελίωσης.